Fördelar med elbilar

0 Comments

Allt fler svenskar skaffar elbilar, ofta för miljön skull. Det är ett välkänt faktum att elbilar är bra för miljön eftersom de inte bidrar till några miljöfarliga utsläpp. Det inte alla vet är att det finns många andra fördelar med att köpa sig en elbil.

1. Smidigare körning

Elbilar har motorer med samma vridmoment från att den står stilla till att den kommer upp i ett högt varvtal. Det innebär i praktiken att en elbil kan accelerera mycket snabbare än en bil som drivs av fossila bränslen. Alla tillgängliga hästkrafter utnyttjas från att bilen drar igång. Elbilar har också effektivare motorer i jämförelse med så kallade förbränningsmotorer. Detta möjliggörs genom att all kraft som skapas i motorn på en elbil går direkt till att driva bilen. Detta till skillnad från en förbränningsmotor där en del av energin som skapas spills ut i form av värme.

2. Elbilen är tystare

Om du någon gång sett en elbil har du säkert lagt märke till hur tyst den är. Eftersom motorn drivs av el och inte fossila bränslen kan bilen rulla helt ljudlöst, förutom ljudet av när däcken rullar på vägen såklart. I en stadsmiljö med konstant buller kan fler elbilar göra en enorm förändring för trivseln.

3. Miljöaspekten

Sist men inte minst har vi miljöaspekten, som faktiskt är den tyngst vägande fördelen med elbilar för många. Med en elbil kan du göra miljön en björntjänst eftersom du kan köra utan att din bil släpper ut varken kväveoxid eller koldioxid. Det som är värt att ha i åtanke är utsläppen som kommer från elproduktionen. Trots den faktorn är elbilar överlägset ett mer miljövänligt alternativ än både dieseldrivna och bensindrivna bilar. Framförallt om man räknar på hela livscykeln för en bil går det att se svart på vitt att en elbil är ett av de bästa valen man kan göra för miljöns skull.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *